A bezdáni damaszt
2019. január 31. írta: Kalinka Tamás

A bezdáni damaszt

Ahol 200 éves szövőszékeken készülnek a terítők

Bezdán egyik legnagyobb nevezetessége az itt készülő selyemdamaszt, melyet még napjainkban is a 200 éves 5dfb6f69c97334329299bb802e3d6047-damaszt2.jpgszövőszékeken gyártanak, lyukkártyák és kézi erő segítségével. Így jelenleg ez a kontinens utolsó ilyen jellegű szövőműhelye, mely a Novitet-Dunav nevet viseli.

A régi Jugoszláviában egyetlen szálloda sem kaphatta meg a négy vagy ötcsillagos minősítést, ha nem a bezdáni damasztot használta-írja a Magyar Szó 2012. december 29-i száma.

Na de honnan is ered ez a bezdáni damaszt-kultusz?

A faluban már az 1700-as évek végén volt szövöde, ám az akkoriban még csak lenfonalból fontak. A forradalmian újnak számító technológiát csak 1871-ben kezdték alkalmazni, innen kezdve már selyemből készültek a kelmék. Az újító Schmidt János műszövő volt, aki a mai Szlovákia területén található Késmárkról származott. 

Bár személyes tapasztalat és személyes emlék-így talán elfogult vagyok, de azért mindenképp meg kell említenem, hogy a szépnagyanyám és szépnagyapám esküvői ajándéka többek között egy damasztterítő volt. A lakodalom 1873-ban volt, s a terítő még ma is használható állapotban van. Igaz, jól meg volt vigyázva.

De mi is az a selyemdamaszt?

Mintás szövésű kelme-nevét attól a finom, mintás anyagtól örökölte, amelyet Damaszkuszban szőttek a középkorban. A valódi damaszt eredetileg selyemből készült, de az elnevezést egyre inkább a jellegzetes mintára használták, függetlenül attól, hogy a kelmét milyen szálból szőtték. A damasztot a Damaszkuszon átvonuló keresztesek hozták el Európába a XI. században.

A fából készült gépek Csehországból származnak, a bezdáni műhely 18 ilyen szövőgéppel rendelkezik. Ezeket briefly3.jpgma már csak a legjobban képzett helyi takácsok tudják használni. Egy centiméternyi anyag megszövéséhez 28 mozdulatot kell elvégezni ezeken az ősrégi szerkezeteken-így nem csoda, hogy a mesteremberek csuklói idős korukra szinte használhatatlanná válnak. 

A műszövők készítették a Jacquard-féle lyukkártyákat is-ez külön mesterségnek számított. 

A bezdáni szövödében 30 féle mintát használnak, s 30 féle színű anyag közül lehet válogatni. A damaszt abroszok és ágyneműk igen jó minőségűek-akár 30 évig is használhatók anélkül, hogy veszítenének minőségükből.

Egy kis érdekesség:

A pisztáciazöld selyemdamaszt terítő, a hozzá illő szalvétákkal együtt először Josip Broz Tito személyes megrendelésére készült. A vadászjeleneteket ábrázoló minta védve volt. Csak a Jugoszláv államfő részére készülhetett ilyen.

Sajnos a XX. század utolsó évtizedének háborúskodása és gazdasági leépülése a bezdáni szövőműhelyre is kihatással volt. A szállodáknak és az állami vezetőségnek sem  telt már a négyzetméterenként 24 euróba kerülő damasztok megvásárlására és a köznép is az olcsóbb termékek irányába fordult. A Novitet-Dunav szövödét csődeljárás alá helyezték, s 2012-ben elárverezték. A műhelynek jelenleg mindössze 8 munkása van, és csak korlátozott mennyiségű selyemdamaszt hagyja el a takácsok kezét, általában csak megrendelésre.

Mindenesetre Nyugat-Bácskában még ma is ritka az olyan eljegyzés vagy esküvő, ahol az ajándékok közt ne szerepelne legalább egy bezdáni damasztterítő vagy paplanhuzat.

Források:

https://www.magyarszo.rs/hu/2012_07_01/kozelet/28385/Damaszt-helyett-%C3%A1lmokat-sz%C5%91nek.htm

https://novitet-dunav.co.rs/ma/folap

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4214600914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása