A bezdáni halászlébe mindenképp dukál egy kisebb "kaszakő" csuka, de még számos recept áll rendelkezésünkre ha zsákmányunkat az asztalon szeretnénk látni.
Sajnos sokan nem kedvelik a csuka húsát, annak igen karakteres íze miatt, de Bezdánban igen közkedvelt étel a csukapörkölt, amelynek hagyományos receptjét most meg is osztom a nagyközönséggel:
Hozzávalók (3 személyre): 1db másfél kilós csuka (nagy halevők részére a 2 kilós is elmegy), másfél fej vöröshagyma, 20dkg füstölt szalonna, min. 3 evőkanál bezdáni őrölt pirospaprika (a legjobbak: Kiss vagy Kobi), 2-3 gerezd fokhagyma, 2,5dl vörösbor (kihagyható), só.
Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát a bográcsba dobjuk, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott vöröshagymát, amit üvegesre pirítunk. Ez után rögtön hozzáadjuk a csuka szeleteket, néhány percig pörköljük az elegyet. Később felöntjük vízzel, annyival, hogy az épphogy ellepje a csukaszeleteket, ekkor a forrás kezdete után adjuk hozzá az őröltpaprikát és a fokhagymát is. Eztán már egyáltalán nem szabad kevergetni, nehogy a hús szétessen. 30-35 percig főzzük, közben ízlés szerint sózzuk.
Galuskával, túróstésztával vagy burgonyával illik tálalni.
(a kép illusztráció)