9+1 érdekesség, amit nem tudtál Bácska ezen szegletéről
2019. március 24. írta: Kalinka Tamás

9+1 érdekesség, amit nem tudtál Bácska ezen szegletéről

A vajdasági Felső-Dunamellék érdekességei

Bár vidékünk bővelkedik gyönyörű helyekben és érdekes történelmi tényekben, mégis kevesen ismerik ezt a tájat-35695448_10156687518600466_5130652650584408064_n.jpgtalán viszonylagos elszigeteltsége miatt, hisz szó szerint a vajdasági Délvidék egyik "eldugott sarkáról" van szó. A Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum fennhatósága alá eső területekről beszélünk, melyek Zombor városától nyugatra, a Duna mentén helyezkednek el. Na de lássunk csak néhány okot, amiért érdekes ellátogatni a bácskai Felső-Dunamellékre!

 

1. Európa első betonzsilipje

A Duna-Tisza-Duna-csatorna bezdáni torkolati műve-A Ferenc József-zsilip- az 1850-es években épült fel, vasszerkezetét az Eiffel-iroda tervezte.prevodnica-na-dunavu-21.jpg Európában itt alkalmaztak először vízalatti betonozást. Mivel a korban még nem létezett cementgyártás, Mihálik János-az építkezés vezetője- Kamenicáról hozatott márgát, melyből helyben égették a cementet.

2. Batinai csata 

Sokan nem tudják, hogy a II.világháború alatt, Vajdaságban is volt egy nagy csata, melyet az oroszok csak kis Sztálingrádnak emlegettek. A gyönyörű kis Duna-parti városka, Kiskőszeg, azaz Batina ostromáról beszélünk, mely 1944. novemberében zajlott. A Duna bácskai partját a szovjetek uralták, míg a baranyai partot a németek. Sokak szerint ez volt a második nagy háború egyik vina-kalazic-6.jpglegértelmetlenebb csatája, melynek okát a most is fejtegetik a történészek. A fasiszták hatalmas előnyben voltak, mivel a Kiskőszeg körüli alacsony hegyek és pincék kiváló menedéket jelentettek, másrészt pedig tiszta időben akár Zomborig is kémlelhették a vajsasági síkságot. Az orosz csapatok hadvezére-Tolbuhin-viszont mégis ezt a helyet választotta átkelésül a 400 méter széles és 35 méter mély Dunán-hogy miért az a mai napig rejtély. A csatát mégis a szovjetek nyerték létszámfölény által, csaknem 5000 halálos áldozat árán. Az apokaliptikus esemény emlékére a batinai hegyen 27 méter magas szobrot emeltek, melyet Antun Augustinčić horvát szobrász késztett el.

3. Bezdáni halászlé és csárdák

Sokan úgy tartják, hogy a bajai halászlé a legjobb, viszont a Bezdán körüli 3 csárda valamelyikében könnyedén dscn34121.jpgmeggyőződhetünk arról, hogy bizony itt főzik a nyertes halpaprikást.  A helyi halleves titka a bezdáni őrölt pirospaprika, mely hivatalosan is a Kárpát-medence legjobbja. Mivel-ahogy a mondás tartja-átkozott a hal a harmadik vízben,  legjobb ha a kiskőszegi mélyút egyik pincéjéből származó nedüvel ölítjük le az ebédet.

4. Erdők

Bácska ezen részén nem a szántóföldek, hanem az erdők és a különböző vizes élőhelyek dominálnak. A 20374738_839967889501798_2414582852501267686_n.jpgFelső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum több száz négyzetkilométernyi erdőt foglal magába, melyek többnyire megőrizték ősi jellegüket. Ezen a vidéken olyan gyakran futhatunk össze szarvassal vagy vaddisznóval, -egy kis túlzással-mint máshol kutyával vagy macskával. Az erdőkben olyan ritkaságok is megtalálhatók, mint például a fekete gólya, a vadmacska és a muflon. Egyébként a rezervátumban 55 emlősfajt és 280 madárfajt azonosítottak. A nagyvadak a vadászok kedvelt zsákmányai, a múlt század derekán itt ejtették el azt a szarvasbikát is, melynek agancsa húsz évig világrekord volt. Nem csoda, hogy olyan hírességek is vadásztak már itt, mint Josip Broz Tito, Michael Schumacher vagy épp II. Vilmos német-római császár.

5. Bezdáni gyógyfürdő

Sokan nem tudják, hogy Bácskában Pacséron és Magyarkanizsán kívül máshol is találhatók gyógyfürdők. Az egyik ilyen kevésbé ismert fürdő Bezdánban található. A 27 fokos gyógyvíz 320 méteres mélységből tör a felszínre, és több medencét is táplál. Jódtartalma különösen magas, igen jó hatással van az ízületi fájdalmakban szenvedőkre, és még a kisebb mértékű radioaktív sugárzást is semlegesíti. A víz sok gázt tartalmaz, így meggyújtva könnyedén lángra kap.

6. Csatornák, fokok, mocsarak és tavak

Bezdánt méltán nevezik Vajdaság Velencéjének is, hisz megannyi mocsárral, érrel, vízfolyással és tóval bi.jpgáldotta meg ezt a települést a vén Duna. A falu körül nem kevesebb mint 21 fok, 11 láp, 10 csatorna ill. patak és 9 tó található. Ezek között akad, olyan is, mely mára szinte teljesen kiszáradt, ám akadnak olyan holtágak és csatornák is melyek a 18 méteres mélységet és a 180 méteres szélességet is elérik. Mivel ezek a vizek egyáltalán nem szennyezettek relatív sok hal él bennünk, és itt található Vajdaság legtisztább nem forrásvize is, melyet a Bajai-csatonra tartalmaz.

7. Bezdáni damaszt

A bezdáni Novitet-Dunav szövőműhelyben készül az a kelme, melynek előállítási módja a 19. század eleje óta semmit sem változott. A damaszt nevű anyagot, ma is 5dfb6f69c97334329299bb802e3d6047-damaszt2.jpg200éves fából készült szövőszékeken szövik. Egy centiméternyi damaszt "megszületéséhez" a takácsnak 27 mozdulatot kell elvégeznie. Régen a legnívósabb hotelek, illetve államfők voltak a megrendelők. A pisztáciazöld, vadászjeleneteket ábrázoló terítő és szalvétakészlet például védve volt-kizárólag Tito számára készülhetett. 

 8. Bezdán különös temploma

A Júdás Tádé és Simon apostolok tiszteletére 1846-ban felszentelt római katolikus templom nem a szokványos módon épült fel. A bezdáni templom tornya, nem a bejárat fölött magasodik, hanem hátra, a szentély fölé épült. Hogy miért került a torony a jelenlegi helyére nincs írásos magyarázat. Szájhagyomány szerint eredetileg két tornyot terveztek de az 1848-as szabadságharc következtében a tornyok építését elhalasztották. A kincstár a két torony felépítéséig a templom hátsó részében egy ideiglenes tornyot épített. Az idők folyamán megfeledkeztek az eredeti tervről, s így a maga nemében egyedi templom birtokába jutott a közösség. Van egy mondás, miszerint: "Bezdán város szép helyen van, csak a templom fordítva van!" További érdekes tény, hogy a torony tetején lévő kereszt igen sokáig meg volt dőlve, ugyanúgy mint a Szent Korona keresztje.

9. Vámpalota

A bezdáni Duna-part fűzligete egy gyönyörű épületet rejt. Mivel itt található Szerbia utolsó kikötője, mielőtt a 20875471.jpgDuna átlépné a határt, Bezdánnál vámolják le a teherszállító hajókat. A kikötő mellett lévő vámpalota és a hozzá kapcsolódó komplexum 1938-ban épült, vörös és fehér téglákból. A központi épületnek még egy kis tornya is van, ettől igazán palota-szerű a vámosok munkahelye.

+1 Sisi nyárfái

Bezdán körülbelül 6 kilométerre fekszik a Dunától. A falutól a folyóig egy erdővel övezett úton juthatunk el, melynek egyik felén igen idős fehér nyarak magasodnak. Ezeket a fákat Erzsébet királyné (Sisi) ültettette, mára sajnos igen kevés maradt belőlük. Érdekesség az is, hogy az imént említett 6 kilométeres útszakasz egykor élére állított téglákkal volt kirakva.

 

Az első kép Miloš Novaković felvétele.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6714714293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcel Szabo 2023.06.11. 19:32:27

Annyira kevesen tudnak Karapancsa csodálatos világáról! Jó lenne ha Magyarországról is eljuthatnának a vajdasági Karapancsa-erdőségbe és megcsodálhatnák ennek a csodálatos térségnek a különleges természeti szépségeit. Én is csak Tamás blogjából tudok erről a különleges tájról, de remélem néhány héten belül személyesen is felfedezhetem a táj szépségeit.
süti beállítások módosítása