Baranyai mundéros csuka
2019. január 22. írta: Kalinka Tamás

Baranyai mundéros csuka

A bezdáni halászlébe mindenképp dukál egy kisebb "kaszakő" csuka, de még számos recept áll rendelkezésünkre csuka1-20180131.jpgha zsákmányunkat az asztalon szeretnénk látni. 

Sajnos sokan nem kedvelik a csuka húsát, annak igen karakteres íze miatt, de Bezdánban azért  igen közkedveltek a hazai ragadozóhalak királyából készült étkek. Lásd: Csukapörkölt, szárított csuka stb.

De hogy eltávolodjunk kissé a bezdáni normáktól lássunk egy hagyományos baranyai receptet, melynek alkalmazása leginkább a Kopácsi-réten és a Drávaszög falvaiban dívik. Ez a recept nem más, mint a mundéros csuka, mely talán az egyik legegyszerűbb elkészítési módja a halnak. 

A mundér egyenruhát jelent, tehát a halat pikkelyében(mundérjárban) sütjük meg.

Hozzávalók (3 személyre): 1db másfél kilós csuka, 2 fej vöröshagyma, só

Elkészítés: A csukát egyáltalán nem tísztítjuk meg, vágunk egy ujjnyi vastag hajlékoy fűzfavesszőt és a hal szemén keresztül, a gerince mentén végigvezessük, vigyázva, hogy ne sértsük meg a hasüreget, átszúrjuk a halat hosszában. Tüzet rakunk és a tűz mellé leszúrjuk a pálca szabad végét, a halat hátával a tűz felé fordítjuk, néha forgatjuk, hogy a másik oldala is süljön. Kb. 1 óra szükséges mire megsül, ekkor a vesszőt kivéve, a gerinc mentén felnyitjuk a halat, eltávolítjuk a belsőségeket. Ekkor összevágott hagymát tömünk a hal hasába, majd megsózzuk és rongyba tekerve még negyed órán át pároljuk. A bőrében fogyasztjuk.

Az alábbi videóban megtekinthető az elkészítés módja: 

https://www.youtube.com/watch?v=FVqKCyYVO0A

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6814581764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása