A bezdáni Kozara erdő
2017. július 28. írta: Kalinka Tamás

A bezdáni Kozara erdő

Bezdán, Monostorszeg és Zombor között terül el 11.700 ha területen a helyiek által Kozarának nevezett erdőség.uj_microsoft_publisher_document_12.jpg Nevének eredetét homáy fedi, annyi biztos, hogy már az 1700-as években is ezt a nevet viselte. A Kígyós-patak szeli át és e sűrűben található a Sárkányos mocsár, valamint itt lelhetők fel a középkori Bartány vár omladékai. 

Rendkívüli értékeket képvisel a természetvédelem szempontjából. Igen népszerű a vadászok körében, több híresség is vadászott már itt, pl.: Josip Broz Tito, Michael Schumacher és Ralf Schumacher stb. Több rekord méretű gímbika is terítékre kerül itt, a legnagyobb 248.55 CIC pontot ért és 20 évig (1971-ig) világrekord volt. A legjelentősebb vadak a vaddisznó, a gím és a dámszarvas de a muflon telepített populációja is vadászható. 

A Kozara, besorolását illetően sziki tölgyes (Festuco Pseudovinae-Quercetum), enyhén lúgos talajjal rendelkezik, s megtalálhatók benne kisebb-nagyobb löszgyepfoltok és bázikus síklápok (Caricetalia davallianae), mint pl. a Sárkányos. 

A tisztásokon megfigyelhető a nátriumsók kicsapódása. A talajvízszint magasan van de föld felső rétege mégis száraz, a sók vízelnyelő hatása miatt. Egyes helyeken azonban a talaj téli beázása és a magas talajvízszint összeér, így jöhetnek létre az olyan lápok mint a Sárkányos. 

A Kozara felső lombkoronaszintjét a tölgyek uralják: Kocsányos tölgy (Quercus robur) és Csertölgy (Q. cerris).

Az alsó lombkoronaszinten a Vénic szil (Ulmus laevis), a Mezei juhar (Acer campstre) és a Vadkörte (Pyrus pyraster) dominálnak. 

A cserjeszint képviselői pedig a Kökény (Prunus spinosa), a Húsos som (Cornus mas), és az Egybibés galagonya uj_microsoft_publisher_documenthhh.jpg(Crataegus monogyna).

Több fajta növénytársulás is jellemző a Kozarára, pl: Sziki magaskórósok, Ecsetpázsitosok és Löszgyepek (e helyeken lelhetők fel a védett tavaszi hérics állományai).  

Sajnos a Kozara erdőt is fenyegeti a korszerű erdőgazdálkodás és vadtúltartás. Számos védett növény utolsó élőhelye ez a vidéken, mint pl. az Illatos hunyor és a már említett héricsek valamint a fokozottan védett Magyar kikerics, amelynek eszmei értéke Magyarországon 100.000 Ft és a kétforintos érme hátlapján is ez szerepel.  kiviragzott_a_vedett_termeszeti_ertekunk_a_tavaszi_herics_varbalog_2017_aprilis_23an_2_2031350_6143.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr2412697495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása