A láthatatlan madár: Törpegém
2016. szeptember 27. írta: Kalinka Tamás

A láthatatlan madár: Törpegém

      A törpegém, vagy pocgém a hazánk területén is előforduló legkisebb gémfaj. Tudományos neve: Ixobrychus minutus. Testhossza maximum 40 centiméter, testtömege sem haladja meg 150 grammot. Szárnyfesztávolsága legfeljebb 55-60cm. 

                Magyarországon viszonylag ritka madár, májusban érkezik Dél-Afrikából és szeptember közepén már images.jpgelvonul. Színezete sárgásbarna, csíkozott. Az embert nagy ívben kerüli, csak olyan helyeken fészkel ahol az emberi tevékenység mértéke nulla vagy minimális. Ezek lehetnek nagy kiterjedésű mocsarak, lápok, nádszigetek stb. Sok más gémfélével ellentétben nem alkot fajtársaival fészkelő telepet. Kis tömege lehetővé teszi számára, hogy nádszálakon kapaszkodjon meg, ugyanis innen les zsákmányára. Táplálékául szolgálnak például kisebb halak, békák, gőték. Veszély esetén "cövekkel", ez annyit tesz, hogy mozdulatlanul áll kinyújtott testhelyzetben. Évente csak egyszer költ, ekkor 5-7 tojást rak, csésze alakú, nádszálakból épített fészkébe. Szaporodási időszakban a bölömbikáéhoz hasonló mély brummogó hangot hallat. A fiókák fészeklakók és nevelésükben mindkét szülő részt vesz. Magyarországon a törpegém fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 forint. Hazánkban a becslések szerint 4000 pár költhet. Számos népi neve van: kis gém, büdös panna, kis bika, faszka, kákabíró, faszgógó, vaszakgém stb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr8211748029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása