A Duna legkisebb ékköve:Kiskőszeg
2016. szeptember 26. írta: Kalinka Tamás

A Duna legkisebb ékköve:Kiskőszeg

        Kiskőszeg(horvátul: Batina) Horvátországban található Eszék-Baranya megyében, a Duna partján. Itt jelenleg a Duna a hivatalos határ Szerbia és Horvátország között, bár vannak határviták. Magyarország is egy köpésre van innen...a falu voltaképp a Pannon világ közepén áll. Idén 700 éves a település, és 50%-ban magyar anyanyelvűek lakják. 

     Kevesen ismerik ezt a falut, pedig 1944 őszén itt zajlott a németek és a vörös hadsereg közti híres csata, ami egyesek szerint a II. Világháború tíz legnagyobb ütközetei közé sorolható. Ma sem tudni, hogy az oroszok p1040161.JPGmiért választották ezt a helyet az átkeléshez, nyilvánvaló ostobaság volt részükről, mivel  Kiskőszeg szőlőhegyeiről, lankás dombjairól a fasisztáknak gyerekjáték volt az ellenség leverése, akiknek még a nagy folyón is át kellet kelniük. Az orosz egységek óriási veszteséget szenvedtek, az idősek szerint a Duna vörös volt a vértől. E kudarc emlékére a háború után felkérték Antun Augustinčić horvát szobrászt, hogy emeljen emlékművet a csatának. Ma ez az emlékmű Kiskőszeg jelképe, a hegytetőn áll és tiszta időben még a Villányi-hegység is látható róla. A falucska híres vendégszerető lakóiról és minőségi borairól. Batina az 1990-es évek Délszláv-háborúját sem úszta meg szárazon, a szerb szabadcsapatok ekkor elzavarták otthonaikból az ártatlan horvát és magyar családokat, szerencsére azóta a többség visszaköltözött. Kiskőszegnél egy híd is átível a Dunán Szerbia és Horvátország közt, ez a 70'-es években épült 51.hadtest híd. 1991-ben 1449 lakták a falut mára jó ha 800-an maradtak. Kiskőszegen 1975-ben fölcsuszamlás történt ez lerombolta a régi templomot(1930 körül egy nagyobb kapacitású templomot építettek) és több házat is, köztük a híres délvidéki magyar író Herceg János domboldali ingatlanját is. Az író kiadvany1htd.jpgvalósággal imádta a Dunát ezért épített házat Batinán, de a katasztrófával nagy megrázkódtatás érte és nem költözött vissza. Kiskőszegnél torkollik a Dunába a Karasica patak, a folyó túloldalán pedig a Ferenc-csatorna híres zsilipje és torkolata látható.

Végezetül, mindenkinek ajánlom ,hogy egyszer látogasson el Kiskőszegre, mindig vissza húzza ,majd a szíve!

Topál Imre:

Őszi búcsúm Batina hegyén

Tűnődve állok meg 
A hervadás felett
Nézem, egyre nézem
A hulló levelet
 
Nézem a vén Dunát
Őszi erdőséget
Melynek minden fáján
Dalos madár fészkelt

 

Hát azért van tavasz
Azért nyit a virág
Azért rak hát fészket
A madár, a világ
Hogy így elfonnyadva
Szirmát elhullassa
Kihűlt kicsiny fészkét
Sírva elmullassa?
Ha hozzám se lesz majd
Az elmúlás távol
Én sem beszélek csak
Letűnt boldogságról
 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4411745589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asebes 2016.12.24. 02:24:22

Lehet tudni, ki az a Topál Imre, akinek a versét idézik?

Kalinka Tamás 2018.07.05. 22:28:36

@asebes: Hosszas kutatás után találtam rá, hogy Topál Imre Bezdán község aljegyzője volt, 1918-tól.
További irodalmi tevékénységéről nem szereztem tudomást.

asebes 2018.07.05. 22:32:50

@Kouign amann: Köszönöm. Nos, ő az én dédapám, ő valóban Bezdánban élt, ugyancsak Imre nagyapám is onnan származott.
süti beállítások módosítása