A bezdáni halpaprikás
2017. augusztus 26. írta: Kalinka Tamás

A bezdáni halpaprikás

img_20200223_130902.jpgMeglehetősen sok recept létezik az egyik magyar nemzeti étel, a halászlé elkészítésére. Máshogy készítik a Tisza mentén, a Duna alsó és felső szakaszain valamint a Balatonon. A bezdáni halászlé, amely már-már nem csak szimplán egy étel hanem több is annál, valójában egy külön "alfajt" képvisel, ugyanis egyedül a bajai halászléhez hasonlítható, de ezzel sem teljesen azonos. Viszont kijelenthető, hogy Pakstól Bezdánig a halászlé elkészítésének módja hasonló. Délebbre, az 1400. folyamkilométer alatt már krumpli és répa is kerül az ételbe, a Tisza vidékén pedig tejföl és más bele nem illő dolgok. Továbbá egyes vidékeken a halászlé csak előétel, legtöbbször pecsenye követi az asztalnál. 

A bezdáni halászlé halászos halászlé, inkább halpaprikás. Ez annyit tesz, hogy a halhús a lényege és nem "cicomázzák" pl. a hal átpasszírozásával vagy zöldséges alaplé készítésével, s nem pucolják hófehérre a halat, sőt még az úszóhólyagot, a fejet és a pucolás után a hal testében maradt vért is belefőzik. Úgy készítik, ahogy az ősök is tették, amikor egy egész napos halászat után a nádasban sietősen összedobták az ebédjüket. 

Kizárólag felfelé szűkülő bográcsban készülhet, lehetőleg olyanban ami egykor a dédapa vagy a nagyapa főzőalkalmatossága volt, a jó halfőző bogrács ugyanis apáról-fiúra száll. Ha netán mégis másban főzzük a halászlevet (neadjisten fazékban) akkor azt titokban kell tartani, vagy nem szabad halászlének nevezni. 

Lehetőleg a természetben főzzük, minél közelebb az alapanyagul szolgáló hal kifogási helyéhez. A bogrács alatt legjobb ha fűz- vagy nyárfával tüzelünk, fenyőfával soha. A halat kevergetni nem szabad, mert összetörik. A hal kilójára 1 közepes fej vöröshagymát, egy személyre minimum fél kiló halat számolunk, kb. 3 centi vastag szeletekre vágva. 35-40 percig főzzük, forrástól számítva, az ikrát és a haltejet 15 perccel a vége előtt tesszük csak bele.

A jó halpaprikás alapfeltétele a jó paprika. Nos, Bezdán-paprika nagyhatalom lévén-számos jobbnál jobb minőségű őrölt fűszerpaprikával büszkélkedhet, így természetes, hogy a bezdáni halpaprikást helyi paprikával illik fűszerezni.

Ponty mindenképp kell, hogy legyen benne, a többi csak ráadás, bár azt mondják 5 fajta halon felül igazán jó a halászlé. Potykából a legjobb a 2-3 kilós nyurga egyed, ami nem zsíros. Nagyon jó ha kerül bele egy úgynevezett "plajbászcsuka" (kis csuka), dévérkeszeg és törpeharcsa. Továbbá nem árt meg a balin, a bodorka, a márna, a harcsa, a kecsege és az ezüstkárász. Általában hozzávalóként az amurt kerülik. 

Kihagyhatatlan kellék még a gyufatészta, amit az asszonyok készítenek. Ez a hagyomány állítólag a dunai vízimolnároktól ered, akik népes családokat tartottak el s általában magából a halból nem laktak jól. Molnárként lisztjük mindig volt elég, így tésztát adtak a halhoz ami elterjedt az egész közösségben. 

A halászléhez rögtön azután hozzá kell látni, hogy lekerült a tűzről, tilos a késlekedés. A lehető legmélyebb tányérban, a levet a tésztára kell szedni, és bár egyesek szerint ez eltér a régi hagyománytól, sokan először csak levet esznek és a halat csak a második "körben" javalják. Minumum kétszer illik szedni a bográcsból, de a nagy halevők négyszer-ötször is szednek, tudniilik, Fekete István jó öreg Matulája is megmondta: "Hallall ember még sosem rontotta el a gyomrát!"

És végül, de nem utolsó sorban sose feledjük a bölcs mondást: Maledictus piscia in tertia aqua.-vagyis: Átkozott a hal a harmadik vízben. Az elsőben úszik a másodikban fől, a harmadik víz már átkozott, szóval bort kell rá inni, abból is lehetőleg a kiskőszegi mélyút egyik pincéjéből származó fehéret.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr212780658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása