Annyira kevesen tudnak Karapancsa csodálatos világáról! Jó lenne ha Magyarországról is eljuthatnának a vajdasági Karapancsa-erdőségbe és megcsodálhatnák ennek a csodálatos térségnek a különleges természeti szépségeit. Én is csak Tamás blogjából tudok erről a különleges tájról, de remélem néhány héten belül személyesen is felfedezhetem a táj szépségeit.
@Mónika László (jando): Kedves Mónika! El tudná küldeni a képet? Nagyon hálás lennék, ugyanis igen régóta keresem. E-mail címek, ahova küldheti: felsodunarezervatum@freemail.hu
tamas.kalinka@gmail.com
Köszönöm!
Van egy térképem ,és azon Bodrogvár a Kíggyós pataktól keletre ,Bezdántól délkeleti irányban van feltüntetve.Ott is látható a mai műholdas térképen egy kerek erdő amit nem vágtak ki.
@BOAR: Nekünk meg konkrétan a tiétek ehetetlen, meg szar ízű. Van jó paprikánk. Onnan vesszük. Vita lezárva. Nekünk nem kell a tiétek, nektek meg a miénk. Vidáman főzöcskézheti mindenki a sajátját.
@Kekeckokec: Amur rendszeresen van a halboltokban bár nem tudom, halászlé szempontjából ez miért számít neked... Compót ritkán lehet kapni, többnyire "véletlenül". De azt a Dunából sem fogsz.
@Kalinka Tamás:
igaz, épp erre utaltam az utolsó bejegyzésben. Vajdaságban ez az őrület nem tombol, ami nálunk, hogy ti. halász nem halászhat, mert lerabolja a Dunát, Persze, igaz, majd a horgászok teszik meg.
Tiszától, Dunától függetlenül az csak egy legenda, hogy a "keserűfog" az keserű. Az anatómiailag egy nagy örlőfog a hal garatában, a feladata csak annyi, hogy a nagyobb, keményebb táplálékot azzal zúzza össze a ponty. Ez annyira erős, hogy a ponty ezzel egy csigát, nagyobb pontyok akár egy kagylót is össze tudnak törni.
Teljesen felesleges a keresésével, kiszedésével bajlódni. Semmivel sem keserűbb, mint a ponty bármelyik csontja.
(Amitől keserű lesz a halászlé, az az epehólyag, azt feltétlenül gondosan el kell távolítani.)
@Kekeckokec:
Amit ír az teljesen igaz, csakhogy Bezdánban az alapanyagul szolgáló halat általában nem veszik, hanem fogják. Ha nem is a "házigazda" ül a ladikban és fogja össze az ebédrevalót, akkor is szinte mindenkinek van egy jólelkű pecás barátja/rokona aki sziveskedék márnát és egyéb halakat szolgáltatni...
Bezdánban tisztességes halászlét lehet enni, ez kétségtelen. (mondjuk én pont Apatinban ettem egyszer, ami azóta is igen jó emlék, még úgy is, hogy bajai vagyok) Amit bezdáninak mondasz, az úgy bezdáni, hogy a Duna mentén lényegében mindenhol így főzik, kb Lórév és Apatin közt. Itt álltak ugyanis anno azok a hajómalmok, melyek gazdáinak a molnárcéh előírta a napi egy meleg ételt a molnárinasoknak. Ez volt a hallé, melyet a megfelelő energianyereség elérése érdekében tésztával ettek. Innen ered a halat tésztával eszünk szokása ezeken a helyeken.
Vegyes halból jó, valóban, de márnát ma hol kapsz? Bezdánban, lehet, de kicsit feljebb, már Mohácson sincs halász. Feljebb sem. A halastavakban meg pontyot termelnek, márna, amur, compó véletlenül sincs a palettán.
Kalandok a Duna mentén
Utolsó kommentek:
Marcel Szabo 2023.06.11. 19:32:27
Bejegyzés: 9+1 érdekesség, amit nem tudtál Bácska ezen szegletéről
Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2019.12.07. 10:48:47
Bejegyzés: Jövőre fejeződik a BABECA program-de mi lesz a természettel?
Kalinka Tamás 2019.06.07. 23:53:41
tamas.kalinka@gmail.com
Köszönöm!
Bejegyzés: 27 éve történt: Hatalmas ponty a Bajai-csatornából
Mónika László (jando) 2019.06.03. 18:45:57
Bejegyzés: 27 éve történt: Hatalmas ponty a Bajai-csatornából
Dubacz József 2019.03.21. 23:40:02
Bejegyzés: Valahol a Dunai-erdőben: Hová lett Bodrogvár?
Hegge Balázs 2019.01.24. 16:18:46
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
BOAR 2019.01.23. 23:40:10
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
BOAR 2019.01.23. 23:37:12
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Attilajukkaja 2019.01.22. 19:08:45
Bejegyzés: Baranyai mundéros csuka
h1zoli 2019.01.18. 11:38:45
Bejegyzés: A bezdáni gyógyvíz
martineden 2019.01.17. 22:16:23
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Kekeckokec 2019.01.17. 12:58:06
Nem,nem a MAHART-nál, de üzemeltem matróz-hajószakács munkakörben is :D
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Kekeckokec 2019.01.17. 12:55:49
igaz, épp erre utaltam az utolsó bejegyzésben. Vajdaságban ez az őrület nem tombol, ami nálunk, hogy ti. halász nem halászhat, mert lerabolja a Dunát, Persze, igaz, majd a horgászok teszik meg.
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Pierr Kardán 2019.01.17. 10:02:04
Teljesen felesleges a keresésével, kiszedésével bajlódni. Semmivel sem keserűbb, mint a ponty bármelyik csontja.
(Amitől keserű lesz a halászlé, az az epehólyag, azt feltétlenül gondosan el kell távolítani.)
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Hegge Balázs 2019.01.17. 08:31:15
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
usarpi 2019.01.17. 07:51:27
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
martineden 2019.01.16. 22:59:44
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
martineden 2019.01.16. 22:58:51
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Kalinka Tamás 2019.01.16. 20:19:49
Amit ír az teljesen igaz, csakhogy Bezdánban az alapanyagul szolgáló halat általában nem veszik, hanem fogják. Ha nem is a "házigazda" ül a ladikban és fogja össze az ebédrevalót, akkor is szinte mindenkinek van egy jólelkű pecás barátja/rokona aki sziveskedék márnát és egyéb halakat szolgáltatni...
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata
Kekeckokec 2019.01.16. 19:19:51
Vegyes halból jó, valóban, de márnát ma hol kapsz? Bezdánban, lehet, de kicsit feljebb, már Mohácson sincs halász. Feljebb sem. A halastavakban meg pontyot termelnek, márna, amur, compó véletlenül sincs a palettán.
Bejegyzés: A bezdáni halászlé tízparancsolata