B. Foky István-a bezdáni ember
2018. május 11. írta: Kalinka Tamás

B. Foky István-a bezdáni ember

Dióhéjban a méltán híres bezdáni íróról:

B. Foky István 1934. szeptember 26-án született Bezdánban id.Foki István és Kovács Emerencia gyermekeként. 2012_11_06_20_56_23_b_foky_istvan_csukalesen.jpgFelmenői ártéri emberek voltak, pákászok és halászok, akik nagy hatást gyakoroltak az író későbbi műveire.  Az általános iskola befejezése után Zomborban járt algimnáziumba, majd pedig Szabadkán főgimnáziumba, ugyanitt végezte a tanítóképzőt is, 1955-ben diplomált.                                                                               Később Gomboson és Telecskán tanított, 1962-ben került az Újvidéki Rádióhoz. 1977-ben a Vajdasági Íróegyesület tagja lett.                                                                                                                                                   

Munkássága a lírában, a prózában és a drámában is jelentős. Alkotásai 1960 óta szerepelnek különböző folyóiratokban. Ő volt Szabadka város első Üzenet-díjasa (a Törés c. novellájáért). 1959-ben pedig az újvidéki Tribün pályázatán színművével III. díjat nyert.

A B. Foky művésznévben a B-betű a bezdáni rövidítése. Írói álnevei küzöl ismert még a Sebes Foki István és a Sebes István is. 

Művei általában szülőfalujában és a környékbeli vadonban játszódnak, állandóan visszatérő motívumként van jelen bennük a halászat, a horgászat és a Bezdán környéki számos víz. 

"Retorikájával nem lehet versenyezni...Ő nem azt mondja, hogy "magyar", hanem "magyarka", másutt meg "nemzetöntudati közhelykegyhelyről" beszél. Találunk nála ilyen kifejezést is, hogy "csonkaságok csalánsága". Elragadtatásában nagy merészségeket is vállal alliterációs játékaiban: pl. Bácska-Bábelünk Pannon-pannóján stb."

-Írja a neves irodalmár, Bori Imre

Jelentősebb művei:

-Magyarkák (1997)-ifjúsági regény, egy bezdáni gyerektársaság kalandjait mutatja be az 1940-es években

-Bezdáni versek (1995)-verseskötet, mely legfőképp olyan ódai jellegű költeményeket tartalmaz, melyek a Bezdán környéki természetet dicsőítik

-Mint rohanó folyam (1996)

-Mária Theresiapolis (1996)-alcíme: Zabotkai garabonciások

-Vidri (1991)-egy bezdáni kóborkutya életéről szóló ifjúsági kisregény, ahogy az író fogalmaz: kutyaregényke

Rádiójátékok:

-Batina (1980)

-Aladdin a Duna utcából (1978)

-Macskazongora (1970)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr8313908786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása