A legjobb halat bizony Bezdánban főzik!-írja ezt egy hozzászóló a Bezdáni halászlé című cikk kapcsán. Ez a kijelentés ne sértsen meg senkit, hisz természetes, hogy mindenki a saját hazája levét méltatja. S ahogy egy igen bölcs közmondás is tartja: Halászléről lehet vitatkozni, de nem érdemes!
Bezdánban a halászlé (vagy halpaprikás) nem csak szimplán egy étel...több annál. Szinte már szakrális jelentőséggel bír, s annyi hagyomány meg regula kapcsolódik hozzá, hogy nyugodt szívvel vállalkozhatnánk vele kapcsolatban egy komplett törvénygyűjtemény megírására is.
Na de, hogy ne kelljen mindenkinek egy ezer oldalas könyvet elolvasnia mielőtt halfőzésbe kezt, lássuk mi az a tíz dolog, mely a bezdáni halászlét, bezdáni halászlévé teszi:
- Csakis felfelé szűkülő (bajai) bográcsban főzzük...A zománcos bogrács is megteszi, de a legjobb a rézbogrács. A legjobb az öreg bogrács, mely lehetőleg a nagyapa vagy a dédapa tulajdona volt. Ha ne adj' Isten fazékban főzzük, akkor azt titokban kell tartani, vagy még véltetlen sem szabad halászlének nevezni.
- Minimum 5 féle halból főzzük...Ponty mindenképp kell, hogy legyen benne. Elkél a harcsa, a kárász, a dévérkeszeg, a balin és mindenképp kell egy kis csuka is-tudniillik ez utóbbi kissé megvadítja a lé ízét.
- Bezdáni őröltpaprikát alkalmazzunk...Csakis(!) bezdáni őrölt paprikát-minden kiló halra egy púposkanállal.
- Szinte a hal összes részét bele kell főzni...Fejét, ikráját, tejét, úszóholyagját és a felfogott vérét is. Filézésről és nyúzásról szó sem lehet, hisz a lé állaga sűrű és testes kell, hogy legyen.
- Gyufatésztával fogyasszuk...Ezt lehetőleg a ház asszonya gyúrja és főzze ki.
- A halászlét ne kevergessük...Gyakori halevési hiba, hogy a kanállal úgy turkálnak a bográcsban, mintha abból aranyat kéne kibányászni. Ezt nem szabad, mert a halhús könnyen "összetörik".
- A természetben főzzük és fogyasztjuk...A legjobb a Duna-part, de lehet az a bungaló terasza, vagy annak a víznek a partja, ahonnan a hal származik.
- Bátran szedjünk...Halászlé esetében nincs olyan, hogy elég...A gyomorrontástól ne féljünk, hisz Fekete István bölcs Matulája is megmondta: Hallal ember még nem rontotta el a gyomrát! Persze ez akkor nem igaz, ha a márna ikráját is belefőztük...(ugyanis az méregező).
- Erőspaprika okvetlen kell...Az is lehetőleg bezdáni termelőtől származzon, s tényleg erős legyen!-aki pedig nem tudja hol az erős terén a határ, az lehűtheti magát a Dunában.
- Bort kell rá inni...S abból sem akármilyet, hanem a batinai mélyút egyik pincéjéből származó fehéret! Hisz átkozott a hal a harmadik vízben...
Mit ne főzzünk bele?
- A ponty keserűfogát
- A márna ikráját
- A túl zsíros pontyot vagy egyéb halat
- Kerüljük a túl sok csukát
- Kerüljük a túl sok amurt
- Kerüljük a bolti halat
- Hagymán és paradicsomon kívűl nem kellenek más zöldségek
- Őröltpaprikán és són kívül nem kellenek más fűszerek