A bezdáni halászlé tízparancsolata
2019. január 16. írta: Kalinka Tamás

A bezdáni halászlé tízparancsolata

A legjobb halat bizony Bezdánban főzik!-írja ezt egy hozzászóló a Bezdáni halászlé című cikk kapcsán. Ez a 129b.jpgkijelentés ne sértsen meg senkit, hisz természetes, hogy mindenki a saját hazája levét méltatja. S ahogy egy igen bölcs közmondás is tartja: Halászléről lehet vitatkozni, de nem érdemes!

Bezdánban a halászlé (vagy halpaprikás) nem csak szimplán egy étel...több annál. Szinte már szakrális jelentőséggel bír, s annyi hagyomány meg regula kapcsolódik hozzá, hogy nyugodt szívvel vállalkozhatnánk vele  kapcsolatban egy komplett törvénygyűjtemény megírására is. 

Na de, hogy ne kelljen mindenkinek egy ezer oldalas könyvet elolvasnia mielőtt halfőzésbe kezt, lássuk mi az a tíz dolog, mely a bezdáni halászlét, bezdáni halászlévé teszi:

  1.  Csakis felfelé szűkülő (bajai) bográcsban főzzük...A zománcos bogrács is megteszi, de a legjobb a rézbogrács. A legjobb az öreg bogrács, mely lehetőleg a nagyapa vagy a dédapa tulajdona volt. Ha ne adj' Isten fazékban főzzük, akkor azt titokban kell tartani, vagy még véltetlen sem szabad halászlének nevezni. 
  2. Minimum 5 féle halból főzzük...Ponty mindenképp kell, hogy legyen benne. Elkél a harcsa, a kárász, a dévérkeszeg, a balin és mindenképp kell egy kis csuka is-tudniillik ez utóbbi kissé megvadítja a lé ízét.
  3. Bezdáni őröltpaprikát alkalmazzunk...Csakis(!) bezdáni őrölt paprikát-minden kiló halra egy púposkanállal.
  4. Szinte a hal összes részét bele kell főzni...Fejét, ikráját, tejét, úszóholyagját és a felfogott vérét is. Filézésről és nyúzásról szó sem lehet, hisz a lé állaga sűrű és testes kell, hogy legyen. 
  5. Gyufatésztával fogyasszuk...Ezt lehetőleg a ház asszonya gyúrja és főzze ki.
  6. A halászlét ne kevergessük...Gyakori halevési hiba, hogy a kanállal úgy turkálnak a bográcsban, mintha abból aranyat kéne kibányászni. Ezt nem szabad, mert a halhús könnyen "összetörik".
  7. A természetben főzzük és fogyasztjuk...A legjobb a Duna-part, de lehet az a bungaló terasza, vagy annak a víznek a partja, ahonnan a hal származik.
  8. Bátran szedjünk...Halászlé esetében nincs olyan, hogy elég...A gyomorrontástól ne féljünk, hisz Fekete István bölcs Matulája is megmondta: Hallal ember még nem rontotta el a gyomrát!  Persze ez akkor nem igaz, ha a márna ikráját is belefőztük...(ugyanis az méregező).
  9. Erőspaprika okvetlen kell...Az is lehetőleg bezdáni termelőtől származzon, s tényleg erős legyen!-aki pedig nem tudja hol az erős terén a határ, az lehűtheti magát a Dunában.
  10. Bort kell rá inni...S abból sem akármilyet, hanem a batinai mélyút egyik pincéjéből származó fehéret! Hisz átkozott a hal a harmadik vízben...

 

Mit ne főzzünk bele?

  1. A ponty keserűfogát
  2. A márna ikráját
  3. A túl zsíros pontyot vagy egyéb halat
  4. Kerüljük a túl sok csukát 
  5. Kerüljük a túl sok amurt
  6. Kerüljük a bolti halat
  7. Hagymán és paradicsomon kívűl nem kellenek más zöldségek
  8. Őröltpaprikán és són kívül nem kellenek más fűszerek

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7814565570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Széltoló Varászlo 2019.01.16. 10:43:36

Szíp, míves mestörmunka. Egy gondolat csupán, az erőspaprikát csak opcionálisan kell és szabad használni, kisgyerekek és epebajosok jelenlétében. Inkább dobjunk bele egy pár "feferónit" és aki szereti "kinyomja" magának.

Kekeckokec 2019.01.16. 19:19:51

Bezdánban tisztességes halászlét lehet enni, ez kétségtelen. (mondjuk én pont Apatinban ettem egyszer, ami azóta is igen jó emlék, még úgy is, hogy bajai vagyok) Amit bezdáninak mondasz, az úgy bezdáni, hogy a Duna mentén lényegében mindenhol így főzik, kb Lórév és Apatin közt. Itt álltak ugyanis anno azok a hajómalmok, melyek gazdáinak a molnárcéh előírta a napi egy meleg ételt a molnárinasoknak. Ez volt a hallé, melyet a megfelelő energianyereség elérése érdekében tésztával ettek. Innen ered a halat tésztával eszünk szokása ezeken a helyeken.
Vegyes halból jó, valóban, de márnát ma hol kapsz? Bezdánban, lehet, de kicsit feljebb, már Mohácson sincs halász. Feljebb sem. A halastavakban meg pontyot termelnek, márna, amur, compó véletlenül sincs a palettán.

Kalinka Tamás 2019.01.16. 20:19:49

@Kekeckokec:
Amit ír az teljesen igaz, csakhogy Bezdánban az alapanyagul szolgáló halat általában nem veszik, hanem fogják. Ha nem is a "házigazda" ül a ladikban és fogja össze az ebédrevalót, akkor is szinte mindenkinek van egy jólelkű pecás barátja/rokona aki sziveskedék márnát és egyéb halakat szolgáltatni...

martineden 2019.01.16. 22:58:51

@Kekeckokec: A tematol eltekintve,hajoszakacs voltal a MAHART-nal?

martineden 2019.01.16. 22:59:44

@Kekeckokec: A tematol eltekintve,hajoszakacs voltal a MAHART-nal?

usarpi 2019.01.17. 07:51:27

Most gyakorlatilag leirtad a bajai halaszle fozeset!Mi ebben az erdekes?!

Hegge Balázs 2019.01.17. 08:31:15

Szigetköziként maradok a szigetközi verziónál. Tészta a húslevesbe kell meg a gulyáslevesbe. :) Mi lepaszírozzuk az alaplé halait, úgy sűrítünk.

Pierr Kardán 2019.01.17. 10:02:04

Tiszától, Dunától függetlenül az csak egy legenda, hogy a "keserűfog" az keserű. Az anatómiailag egy nagy örlőfog a hal garatában, a feladata csak annyi, hogy a nagyobb, keményebb táplálékot azzal zúzza össze a ponty. Ez annyira erős, hogy a ponty ezzel egy csigát, nagyobb pontyok akár egy kagylót is össze tudnak törni.

Teljesen felesleges a keresésével, kiszedésével bajlódni. Semmivel sem keserűbb, mint a ponty bármelyik csontja.

(Amitől keserű lesz a halászlé, az az epehólyag, azt feltétlenül gondosan el kell távolítani.)

Kekeckokec 2019.01.17. 12:55:49

@Kalinka Tamás:
igaz, épp erre utaltam az utolsó bejegyzésben. Vajdaságban ez az őrület nem tombol, ami nálunk, hogy ti. halász nem halászhat, mert lerabolja a Dunát, Persze, igaz, majd a horgászok teszik meg.

Kekeckokec 2019.01.17. 12:58:06

@martineden: imerős a "kokec" ?:DD
Nem,nem a MAHART-nál, de üzemeltem matróz-hajószakács munkakörben is :D

martineden 2019.01.17. 22:16:23

Kossz a valaszt.A nevedbol gondoltam.Ano en Mahartos voltam .Tovabbi jo egeszseget es halaszle fozest kivanok.

BOAR 2019.01.23. 23:37:12

@Kekeckokec: Amur rendszeresen van a halboltokban bár nem tudom, halászlé szempontjából ez miért számít neked... Compót ritkán lehet kapni, többnyire "véletlenül". De azt a Dunából sem fogsz.

BOAR 2019.01.23. 23:40:10

@Hegge Balázs: Persze, hogy passzírozással "sűrítetek" ha nincs tisztességes paprikátok. Csináltok valami szar enyvízű mártást, hozzáadott zsiradékban pirított hagymával oszt elnevezitek halászlének. Köze nincs hozzá... :-)

Hegge Balázs 2019.01.24. 16:18:46

@BOAR: Nekünk meg konkrétan a tiétek ehetetlen, meg szar ízű. Van jó paprikánk. Onnan vesszük. Vita lezárva. Nekünk nem kell a tiétek, nektek meg a miénk. Vidáman főzöcskézheti mindenki a sajátját.
süti beállítások módosítása