A bezdáni gyógyvíz
2018. január 12. írta: Kalinka Tamás

A bezdáni gyógyvíz

Bezdán egyik nevezetessége, jogosan, a faluban fellelhető gyógyfürdő. Jó ívóvíz után kutatva, a mai gyógyfürdő p1020358.JPGközvetlen közelében 1912-ben 32O méter mély artézi kutat fúrtak. A  mélyből feltörő víz halványsárga színű volt és ha meggyújtották, metántartalma miatt könnyedén lángra lobbant. Ez a jelenség nem hagyta nyugodni a helység vezetőségét, így vízmintát küldtek vegyelemzésre Szabadkára és Budapestre is. A kapott eredmények azt mutatták, hogy jódban különösen gazdag ásványvízről van szó (1 liter víz 2,84 milligramm jódot tartalmaz).
Mi pontosan az artézi kút?
Az olyan fúrott kút, amelyből a víz magától folyik ki, tehát mintegy természetes szökőkút. A név onnan ered, hogy Európában az első ilyen kutat Franciaországban az Artois grófságban fúrták 1126-ban.
A községnek akkor nem voltak meg az anyagi lehetőségei ahhoz, hogy gyógyfürdőt építhessen, ám 1930-as évek végén városi földek eladásával mégiscsak sikerült gőzfürdőt építeni a kút mellett. A gőzfürdőnek volt gőzkamrája, fürdőmedencéje, három kádja és pihenőterme. Az intézményt 1940. január 2-án adták át rendeltetésének.
1955-ben az artézi kút ásványvizét gyógyvízzé, a gőzfürdőt pedig gyógyfürdővé nyilvánították. Ettől kezdve az intézmény területe szinte építőhellyé változott. Minden évben épült valami.
1957-ben az intézményben megnyílt a fekvőbeteg-részleg.
1960-ban az intézmény terápia szolgáltatása ismét bővült, miután alkalmazni kezdték az orvosi rehabilitációt. 
1966-ban új artézi kutat fúrtak, ezuttal a fürdő udvarában. Napjainkban ezt használják a gyógyterápiás medencékben és a kádakban. A 310 méter mélyből percenként 90 liter (24 óra alatt 129,6 köbméter), 25,5 Celsius-fokos gyógyvíz tör fel, amelynek vegyi összetétele azonos az első artézi kút vizével. (A gyógyvizet jódban gazdag alkálikus (NaHCO3) gyógyvizek csoportjába sorolják.)
Használata előtt felmelegítik 36-37 Celsius-fokra.
1975-ben az intézmény a zombori Egészségügyi Központ egyik munkaalapszervezete lett. 1981-ben a gyógyfürdőben megnyílt az új fizikoterápiás részleg, amely 2300 négyzetméter területen fekszik.
A bezdáni artézi kút vize tiszta, halvány sárga színű, szagtalan és enyhén lúgos kémhatású. Az egyik jódban leggazdagabb gyógyvíz Szerbiában. A rádióizotopókkal végzett külföldi kutatások azt mutatják, hogy a jódos fürdő után a bőrben még hetekig kimutatható a bejutott jód. Több orvoskutató úgy véli, hogy ez a szervezetbe felszívódó jód nemcsak nyálkaoldó hatású, hanem kedvezően hat a vérerekre, javítja a pajzsmirigy működését, erősíti a szervezet természetes ellenálló képességét (imunrendszerét) és semlegesíti a szervezetre ható kisebb atomsugárzást is.
Források:
http://www.furdo.biz/furdo-hirek/bezdani-gyogyfurdo-szerbia-
http://bezdan.org.rs/index.php?lng=4&act=bath

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr9313570367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása