A Cseh-híd
2018. január 01. írta: Kalinka Tamás

A Cseh-híd

A Cseh-híd (szerbül: Česka ćuprija) Bezdán és Monostorszeg települések között fekszik és a Ferenc-csatornán ível át. E név alatt valójábanuj_microsoft_publisher_document_cseh.jpg két létesítményt értenek; az egyik híd, a másik pedig zsilip. 

A híd már a csatorna kiásásakor megépült, a 100 méterrel lejjebb található különleges zsilipet viszont csak 1952-ben kezdték építeni és technikai nehézségek, valamint az ingoványos talaj miatt az építkezés 10 évig, 1962-ig elhúzódott. A létesítmény a csatorna 9. kilométerénél található, a Ferenc József- és a Sebes-foki-zsilip után ez a D.T.D. vízrendszerének harmadik árvízvédelmi és vízszabályozási műtárgya. 

A Cseh-hídi-zsilip legjobb tulajdonsága, hogy nagyon gyorsan le lehet zárni, amennyiben Bácskát dunai ár fenyegetné. Legnagyobb kapacitása 23 köbméter másodpercenként. 

Egy igazi mérnöki csúcsteljesítmény: a lápi talajban a hatalmas betonszerkezet, valamint az ormótlan vaskapu megsüllyedt volna, ezért ideiglenesen lezárták a munkaterület vízforgalmát és kiástak egy 400 négyzetméteres és 1,3 méter mély területet a csatorna medrével egy szintben, amit aztán kiöntöttek betonnal. Eme alap alja az Adriai-tenger szintjéhez képest 82 méteres és 14 centiméteres magasságban van.

Erre az alapra már rá lehetett építeni a 12 méter széles és 6,6 méter magas szerkezetet. A létesítményen található egy 9,45 méter széles, leereszthető acél kapu, amelyet Ljubljanában gyártottak s egyedülálló a hazai vízügyi szerkezetek között. 

A kapu súlya 30 tonna, működtetése kézi erővel történik, egy ellensúly és áttételek által.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4813539335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása