Horgászkalandok a Bajai-csatornán- IV. rész
2017. október 14. írta: Kalinka Tamás

Horgászkalandok a Bajai-csatornán- IV. rész

A csuka

 Akinek szerencséje van, s lehetősége, hogy csukázzon a Bajai-csatornán annak igen emlékezetes uj_microsoft_publisher_document_20.jpghorgászélményekben lehet része. Bár e víz nem eme a "csúcsragadozóval" szerezte hírnevét, mégis akad itt belőle szép számban. 

A Bajai-csatorna horgászai közt jó ha van egy-kettő aki kizárólag a csukákat hajszolja, így leginkább amolyan járulékos halként tartják számon. Aki pontyozik, az is bedob egy csukás pecát, hátha lesz rajta kapás, de ha nem az sem baj. Nyáron szinte hiába is próbálkozunk e hal megfogásával, ugyanis ebben az évszakban annyi apróhal járja a vízet, hogy a csukának bőven akad mivel megtölteni a gyomrát s esze ágában sincs, hogy műcsalira, vagy netán horoggal a hátában vergődő keszegre vagy küszre kapjon. Szóval ha ilyen vérmes ragadozót szeretnénk a szákunkba, legjobb ha áprilisban, májusban és természetesen az őszi hónapokban áztatjuk a zsinórt. 

A leggyakoribbak itt a másfél-két kilós példányok, de fogtak már itt 10 kilós csukát is (2004-ben fogták, a Szojka-öböllel szemben). A horgászmódszerek közül a legelterjedtebb a felszíni úszós módszer és a pergetés. Az úszós szereléket a hínár szélébe kell dobni, a legjobb csalihal a vörösszárnyú keszeg. Amikor az úszó eltűnik a víz alatt,northernpike.jpg nem szabad elsietni a dolgokat...az öreg pecások úgy vélekednek, hogy amikor észleljük a kapást, még nyugodtan rágyújthatunk, ugyanis a csuka elég ínyenc hal, s óvatosan beforgatja a szájába a csalihalat, mielőtt lenyelné. 

Ha csukára pergetünk, a legalkalamasabb műcsalik azok, amelyek piros színűek, vagy legalább egy részük ilyen színű. A Bajai-csatornán különösen fogósnak bizonyulnak a piros támolygó villantók és wobblerek.  

Ám, a krokodilpofájú, alapjában véve egyáltalán nem finnyás étkű. A 6-7 kilós egyed már a vízipockot, a békát és a kiskacsát is könnyedén elkapja és meg is eszi. Mivel intenzíven védi territóriumát, a kannibalizmus sem áll távol tőle, ezt egyes műcsaligyártók ki is használták, ugyanis kis csukát imitáló wobblereket dobtak a piacra, s ezek állítólag igen fogósak is.

A bezdáni halászlébe mindenképp dukál egy kisebb "kaszakő" csuka, de még számos recept áll rendelkezésünkre ha zsákmányunkat az asztalon szeretnénk látni. 

Sajnos sokan nem kedvelik a csuka húsát, annak igen karakteres íze miatt, de Bezdánban igen közkedvelt étel a csukapörkölt, amelynek hagyományos receptjét most meg is osztom a nagyközönséggel: 

Bezdáni csukapörkölt

Hozzávalók (3 személyre): 1db másfél kilós csuka, másfél fej vöröshagyma, 20dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál bezdáni őrölt pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 2,5dl vörösbor, 1 kisebb zöldpaprika, só

Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén apróra vágott vöröshagymát, majd perkelt-krupno-960x500.jpgüvegesre pirítjuk. Ez után rögtön hozzáadjuk a pirospaprikát és a csuka szeleteket, néhány percig pörköljük az elegyet, ügyelve, hogy a paprika oda ne égjen, majd az egészre ráöntjük a vörösbort, néhány percig pároljuk az egészet a borban. Később felöntjük vízzel, annyival, hogy az épphogy ellepje a csukaszeleteket, ekkor adjuk, hozzá az összevágott zöldpaprikát és a fokhagymát is. Eztán már egyáltalán nem szabad kevergetni, nehogy a hús szétessen. 40-45 percig főzzük, közben ízlés szerint sózzuk. 

Galuskával, vagy burgonyával illik tálalni, lehetőleg bográcsban készítsük.

Meg kell említeni még a híres baranyai receptet, az úgynevezett mundéros csukát is. Ez a kezdetleges halászos recept leginkább Kiskőszegen, Vörösmarton és a Kopácsi-rét mellett fekvő falvakban elterjedt.

Baranyai mundéros csuka

Hozzávalók (3 személyre): 1db másfél kilós csuka, 2 fej vöröshagyma, só

Elkészítés: A csukát egyáltalán nem tísztítjuk meg, vágunk egy ujjnyi vastag hajlékoy fűzfavesszőt és a hal szemén keresztül, a gerince mentén végigvezessük, vigyázva, hogy ne sértsük meg a hasüreget, átszúrjuk a halat hosszában. Tüzet rakunk és a tűz mellé leszúrjuk a pálca szabad végét, a halat hátával a tűz felé fordítjuk, néha forgatjuk, hogy a másik oldala is süljön. Kb. 1 óra szükséges mire megsül, ekkor a vesszőt kivéve, a gerinc mentén felnyitjuk a halat, eltávolítjuk a belsőségeket. Ekkor összevágott hagymát tömünk a hal hasába, majd megsózzuk és rongyba tekerve még negyed órán át pároljuk. A bőrében fogyasztjuk.

Az alábbi videóban megtekinthető az elkészítés módja: 

https://www.youtube.com/watch?v=FVqKCyYVO0A

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr9312939725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása