A Kozara szikes rétjei
2017. augusztus 21. írta: Kalinka Tamás

A Kozara szikes rétjei

Mint azt már egy előző cikkben említettem, a Bezdán, Zombor és Monostorszeg között elterülő hatalmas Kozara uj_microsoft_publisher_document_14.jpgerdőben megtalálhatóak kisebb-nagyobb löszgyepfoltok. Alább e tisztások növényvilágát kívánom bemutatni.

Ezek az erdőtlen foltok tavasszal nedves, nyáron pedig száraz szikes rétek, jellemző növénytársulásuk az úgynevezett Kocsordos-Őszirózsás sziki magaskórós (Peucedano-Asteretum). Utóbbi a sziki erdősztyeppkomplex meghatározó eleme, leginkább a dél-szibériai hűvös-kontinentális növénytársulásokkal rokonítható, Közép-Európában nagyon ritka, a Tiszántúlon lelhetők még fel a jelentősebb állományok. A sziki magaskórósok jellemző fajainak jelenlegi erdősztyeppeken kívüli termőhelyei (pl. útszélek) jól szemléltetik a sziki tölgyesek egykori sokkal nagyobb kiterjedését. A legjellemzőbb fajok: Sziki kocsord (Peucedanum officinale), Pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus), peucedanum_officinale2.jpgSzarvaskerep (Lotus corniculatus), Réti kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi), Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria), Szeplős szegfű (Diatnthus armeria), Korcs nőszirom (Iris spuria), Réti iszalag (Clematis integrifolia) stb. 

Kiemelkedő jelentőségű a fent említett Sziki kocsord (2. kép), mely a Kozara ilyen jellegű társulásaiban igen gyakori. E védett növényfajt vadkapornak is nevezik kellemes illata miatt, s ez az egyetlen tápnövénye a fokozottan védett Nagy szikbagolylepke (Gortyna borelii)(3. kép) lárvájának. Eme éjjeli lepke eszmei értéke Magyarországon 250.000 Ft. hd_borelii_gortyna_kr9845_1991-xx-xx_osijek-kroatien.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7612770616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása