A fürdőzőknek átok, az ínyenceknek csemege: A Sulyom
2017. július 11. írta: Kalinka Tamás

A fürdőzőknek átok, az ínyenceknek csemege: A Sulyom

A Sulyom (Trapa natans) a füzényfélék családjába tartozó faj. Magyarországon védett növény, ezért nem uj_microsoft_publisher_document_9.jpggyűjthető, bár a Tisza-tóban már-már túlságosan is elszaporodott. A Felső-Dunamellék Rezervátum vizeiben elég gyakori látvány, különösen a bezdáni csatorna parton van belőle sok(I. kép). A sulyom jellemzően a lassú folyású vizek és holtágak növénye, összetéveszteni nem lehet. Kezdetben az iszapban gyökerezik, majd a vízfelszínen 30-50 rombusz alakú levélből álló levélrózsát alkot. Fehér virágai nyár derekán nyílnak, a szürkésfekete színű, 2-4 szarvval ellátott termés ősz elejére érik be. 

Ha az iszapban elfekvő sulyomra rálép egy óvatlan fürdőző, az bizony nagy fájdalmat tud okozni. 

A zsenge termés nyersen is fogyasztható, de általában főzve fogyasztják. Ennek a műveletnek Bezdánban és a 4-499b.jpgkörnyéken egész hagyománya van. Régen a Kotyorban egész üstökben főzték a sulymot, amit aztán késsel hámoztak meg és jóízüen fogyasztották csemegeként, főleg a gyerekek. A folyószabályozások és a Ferenc-csatorna megépülte előtt, valahol a Sebes-fok és a Duna köztt volt az ún. Sulymos-tó ami mára teljesen eltűnt. Anno ínségeledelnek számított (pl. a Mohácsi-vész idején), mára a gasztronómiai értéke igen nagyra nőtt. 1980-ban  Baján még a piacon is árulták.(II.kép) 

Vízimogyorónak, vízidiónak (szerbül a sulyom: Vodenih orah) és vízigesztenyének is mondják, mivel íze leginkább ezekhez hasonlít. A mi sulymunk Ázsiában is ismert eledel, de a konzervekben árúsított és különféle fagyasztott kínai salátakeverékekben megtalálható vízi gesztenye egy másik faj képviselője, pontosabban az Eleocharis dulcis gumója.

A régi magyarországon sem csak éhínség esetén fogyasztottak sulymot, egy bot végére kötött gyapjúdarab segítségével szedték (a tüskék beleakadtak),a főtt termést ledarálva pogácsa tésztába keverték és a krumplipüréhez hasonló köretet is készítettek belőle halak és drevnosti_rg_v3_ill130c_caltrop.jpgvadak mellé. De hallani olyan történeteket is, hogy a vályogházak falába is kevertek sulyomterméseket az összetartás végett. Az ókori rómában használatos tüskefegyvert is ihletett (III. kép), latin neve is innen ered, (Trapa=tüske).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6712657705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása