A bezdáni Nagyforgó, Feketevíz avagy Korlátos
2017. július 09. írta: Kalinka Tamás

A bezdáni Nagyforgó, Feketevíz avagy Korlátos

A Nagyforgó,  másnéven Feketevíz vagy Korlátos, Bezdán és a Duna között található, a Sebes-fokkal 10955340.jpgátellenben, a Ferenc-csatornára merőlegesen kezdődik és 2,5 kilóméter hosszan és 70 méter szélesen húzódik egész a töltésig ami az ún. Bárkástól választja el. A Nagyforgóba torkollik a Gál-fok.  Mint már azt egy előbbi cikkben említettem, északi vége egykor a Vajas folyó része volt s itt a mélysége a 30 métert is elérheti. Állítólag a Nagyforgó név is innen ered ugyanis amikor még nem választották el gáttal a Ferenc-csatornától (ez 1962-ben történt) akkor e mély rész mindig örvényekkel és forgókkal tűnt ki a holtágak és csatornák látszólagos nyugalmából. Nagyon karizmatikus hely volt, a Feketevíz név azért ragadt rá, mert az egyik oldalán évszázados tölgyerdő magasodott és e fák sötét koronája a vízen tükröződve feketének tetszett. A gyerekek sosem mertek itt fürödni, mert a szülők azzal riogatták őket, hogy egy hatalmas harcsa a mélybe ránthatja őket. Valóban voltak itt hatalmas harcsák, de igazából a hihetetlen mélységtől féltették a fiatalokat. 

A Nagyforgó nagyon halgazdag víznek számított, harcsáiról volt híres. A Magyar Szó 1997. május 21.-i számában Maros István így ír a Feketevíz harcsáiról:

Régi halászoktól tudom..,hogy sokszor szétszaggatták a hálókat a nagy harcsák, de 20-30 kilósakat azért sikerült kifogni. Egy óriás csodaharcsáról is meséltek: "Egy késő őszi reggelen eveztem a Nagyforgó kezdeténél, ott ahol a legmélyebb és legszélesebb. Egy előttem úszkáló libacsoportra lettem figyelmes, miután hangos lármába kezdtek. A víz felfröccsent és az óriásharcsa elnyelt egy-két libát, majd eltűnt a mélységben. Megjegyzem: előtte többször láttam már ,hogy kacsákat húznak le a mélybe a harcsák, de libát nem gyakran."

B. Foky István: A harcsaszájú ember c. novellája a Nagyforgó partján játszódik. Nagy vonalakban azt dolgozza fel, hogy egy olyan ember járta a környéket akiről a gyerekek azt hidték, hogy éjjel harcsává változik és ahol ő horgászik oda csalogatja a nagy halakat. uj_microsoft_publisher_documentdf.jpg

Jelenleg egyik partján víkendtelep(több mint 150 bungallóval) a másik partján pedig szántóföldek találhatók. A Nagyforgó vize igen tiszta, s a Bajai-csatornával egyetemben itt is betiltották a motorcsónak használatát. Ma is szép számban fogható itt fehérhal, valamint télen csuka. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr5312649949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása