Kiskőszegi kuriózumok IV.- Emlékezés az emlékművön túl
2017. július 08. írta: Kalinka Tamás

Kiskőszegi kuriózumok IV.- Emlékezés az emlékművön túl

Nemcsak az emlékmű, hanem Batina lakói is őrzik a '44-es csata emlékét

Ha úgy vesszük ez volt a kis falu nagy tragédiája. Az idősek, akik szemtanúi voltak az 1944. november 11.-től uj_microsoft_publisher_document_8.jpgnovember 30.-ig tartó ostromnak szinte Shakespeare-i történeteket zengenek. Mint azt már egy előző cikkben leírtam, ma sem tudni, hogy a Vörös Hadsereg miért épp ezt a helyet választotta átkelésül a Dunán. A kiskőszegi hegyről ugyanis a fasisztáknak gyerekjáték volt az oroszok leigázása. (II. kép: A batinai mélyút a csata után)

Nincs Batinán olyan ember aki ne tudná: pár nap alatt 2000 katona esett el és a Duna napokig vörös volt a vértől. Az ütközet emlékére emeltetett 27 méter magas obeliszk, Antun Augustinčić által 1947-ben.  Azt már kevesebben tudják, hogy az emlékmű tömegsír is, 1296 katona maradványait őrzi. Azt meg bizonyára még kevesebben tudják, hogy a helybéliek azért nevezik csak Julkának az emlékművet, mert az a fáma járta, hogy az első szovjet katonának,-pontosabban katonanőnek,-aki partra szált a Duna túlpartján, ez volt a neve. 

Rengeteg civil is odaveszett, hiába szólították fel a lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat. Sokan a borospincékben húzták meg magukat, ez idő alatt krumplin aludtak, úgy, hogy még évekkel később is hátfájásra panaszkodtak. De ez semmi, a soron következő tragédiákhoz képest.

Ez a család a mélyúti pincében rejtőzött. Bár ők még nem tudták, a csatának vége lett, a győztes fél katonái össze-vissza lövöldöztek örömükben. A családfő épp a pinceajtó előtt állt, amikoris egy golyó átütötte az ajtót s a férfit tüdején találta, így érte a végzete. A gyermekeit még hetekkel ezelőtt a béregi nagyszülőkhöz menekítette, akik azonban a temetésre a nagy háborús kalamajka miatt nem tudtak átkelni a folyón. Így hát a gyerekek a bezdáni Révcsárdától nézték végig apjuk temetését, mivel onnan kiváló a rálátás Batina domboldali temetőjére. 

A következő eset egy Darázs környéki szőlőben történt: már repülőről is bombázták és lőtték Kiskőszeg környékét batina_after_the_battle_1.jpga szovjetek, egy ember épp a szőlejében lévő házikóban tartózkodott s épp kiment, hogy hozzon egy vödör vizet a háztól 15 méterre lévő kútból. Már indult vissza a házhoz a teli vederrel és ekkor egy repülőgép tűnt fel a hegy felett, a gép sorozatlövővel kezdett tüzelni a védtelen emberre. Az embert nem érte találat de mire az magához tért a sokktól, észrevette, hogy a kezében tartott vödörből kifolyt a víz, ugyanis azt sikerült keresztül lőni.

A harmadik eset már a háború elmúltával történt, de a csata következménye ez is. Egy gyerek az apjával sétált Batinán, amikoris a gyerek meglátott egy érdekesnek tűnő valamit az útszéli árokban. Odaszaladt, felvette, nem tudta mi az így az apja kezébe dobta. Egy gránát volt, az apa kezébe érve felrobbant. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyemblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr5512649845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása